29 maj 2024
20:00

Danmarks IF

Referat: Upsala IF Fotboll 2 - Danmarks IF

Det är en bättre senvårs-kväll och kvällssolen dränker Ekebyvallen IP. På planen skall svartvitt drabba samman med rödvit. Det är dags för match i division3 Uppland. På planen står Danmarks IF som besöker Upsala IF Fotboll 2. 20:00 prick och domaren blåser i gång kvällens drabbning.
Matchen drar i gång i ett klassiskt ”låt oss känna oss för”-manér där lagen initialt försöker hitta sina positioner och sin spelidé. Båda lagen sätter initialt snabb press på bollhållaren. Spelet böljar fram och tillbaka under de första 15 minuterna, inget av lagen har någon målchans som skulle kunna klassificeras som farlig utom precis i slutet då Smilla tar bollen från motståndaren i mittcirkeln lägger utan på högerkanten till Bimer som tar mark och strax i höjd med straffområdet laddar bössan och drar till ett långskott som tar i ramverket precis där stolpe möter ribba.

I början av den andra kvarten har vi ett gäng hörnor som tyvärr inte ger något resultat, men det ger oss ett tryck mot motståndarnas mål. Vi träffar igen ramverket, vi träffar målvakten men bollen vill inte i nät. Det är knappt så att bollen besöker vår planhalva under den följande perioden och värdarna får jobba hårt i försvaret. Men vi har ett bra spel under denna perioden där vi äger riktigt mycket boll men det vill sig inte riktigt och värdarnas nät förblir orört, trot att dessa femton innehåller många många hörnor. Kan kanske vara av frustration men vid halvtimmen spelad får värdarna smaka på ostskivan och erhåller ett gult kort, som kanske kunde varit två då bollen sparkas i väg efter situationen som renderade ostskivan.

Vi fortsätter rulla på och har ett bra spel. Motståndarna har inte mycket av spelet och gör bara enstaka besök på vår planhalva och Kejjan blir inte överdrivet testad. Vi vaskar fram ytterligare hörnor som blir även dom resultatlösa. Spelet tillhör oss och det är vi som har momentet och bollen mesta del av tiden, men värdarnas försvarslinje är svår att komma förbi och de lyckas freda sitt nät. Domaren låter visslan ljuda och det är dags för halvtidsvila. En halvlek som vi nästintill cementerat fast på bollen på värdarnas planhalva. Vilket statistiken även talar för. Vi vinner bollinnehavet i 1a halvlek med 57%. Vi vinner skottstatistiken med 7 mot 0. VI har 9 hörnor och 9 frisparkar mot 1 respektive 4 för motståndarna.

Vi byter planhalva och domaren blåser igång den andra halvleken - en halvlek vi hoppas att vi kan spräcka värdarnas nolla. Och inte så långt in i den första perioden så har vi bollen högt upp på motståndarnas sida där Sörnis lägger ut till LinaK som står brett och lägger in bollen längs straffområdets linjen till en Ullis som klivit in från sin kant. Ullis fångar upp bollen - rycker ifrån sin bevakare och tar sikte mot första stolpen. Målvakten går ut och skär av vinklar, men Ullis ser Bimer som också tagit sats mot samma stolpe men från andra hållet. Ullis vinklar in bollen och Bimer stöttar enkelt, trots bevakning, in kvällen första välförtjänta mål. Vi har 0-1 på tavlan i 47de minuten. I spelet efter gör Kejjan sin första räddning för kvällen på skott från nära håll. Värdarna sätter press i minutrarna efter deras insläppta mål. Vi bryter värdarnas press och har en sekvens som kanske borde varit 0-2. Vi attackerar på högerkanten via Bimers snabbhet. Bimer lägger en pass som skär genom straffområdet till en fram rusande Ullis som direkt skjuter mot närmaste stolpen men målvakten räddar, dock går bollen centralt där Kalle drar till med vänstern men för nära målvakten som räddar. Bollen går ut till Kalle igen som nu tar till högern men målvakten sträcker reflexmässigt ut och nätet förblir tomt. Men vi trycker på med ett högt tryck på värdarnas planhalva. Men värdarna bryter trycket och får en egen period med tryck på oss och det kulminerar i 59e minuten där de kommer via sin högerkant och bryter in i banan lägger den centralt till en obevakad spelare som drar till ett skott som seglar över Kejjan och där var vår även vår nolla spräckt och det är 1-1 på resultat tavlan. Ändå ett rätt snyggt mål måste man medge.

Vi startar följande period med att vaska fram ett par riktigt bra chanser både vi spel och via fasta situationer. Perioden böljar spelet fram och tillbaka vi har lite av spelet båda två. Men båda lagen fredar sig. När matchklockan tickar upp mot 72 minuter har vi ytterligare en hörna som skall tas höger om värdarnas målvakt. Smilla vandrar ut mot hörnflaggan - lägger bollen tillrätta - backar bakåt - sträcker upp handen - vilket startar aktiviteten i straffområdet - Smilla skruvar den som Beckham med högerdojan - bollen skruvas mot första stolpen och går direkt i mål. 1-2 på tavla och vi har tagit ledningen igen.

VI kliver in i sista perioden samtidigt som Kalle lämnar plats för Elsa och nästan direkt ringer det igen. Mats har drivit upp centralt och lägger ut bollen mot Bimer som kommer in i straffområdet skjuter/lägger ett inlägg som målvakten touchar men bollen seglar upp och rakt ut där Ullis stöttar in bollen via en hopp-volley-typ av tillslag. Och vi utökar till 1-3 i den 76e minuten. Skruva-den-som-Beckham-Smilla kliver av och lämnar plats för Spångberg. Strax efter kliver Bovin på och Donken kliver av. Vi vaskar fram lite fler chanser på utökning men så gör även värdarna med bud på reducering. Men näten lämnas ifred och när domaren blåser av matchen står det fortsatt 1-3 på resultattavlan och vi tar alla tre poängen med oss tillbaka till Danelid.

Det är en jämnare match som vi spelat i avseende på bollinnehav där vi har 58%. 15 skott och tillåter endast 2. Vi har 14 hörnor och 15 frisparkar mot 4 respektive 8. Vi har ett mål producerat på dessa 29 fasta situationer (visst frisparkar kan ske på egen planhalva). Vi har 213 passningar mot värdarnas 168. Nu väntar en vecka med träning, nationaldag och match på söndag då vi tar emot Fanna BK på vår hemmaborg!